Tuesday, April 13, 2010

Bengkel Tatatertib & Surcaj 2010
Written by Kaswadi Yusoff
Wednesday, 31 March 2010 12:53

KUALA TERENGGANU – Fakulti Undang-undang dan Hubungan Antarabangsa (FUHA) dengan kerjasama Jabatan Pendaftar, Universiti Darul Iman Malaysia (UDM) telah menganjurkan Bengkel Tatatertib dan Surcaj 2010 pada 28-29 Mac lepas.

Bengkel selama dua hari itu berlangsung di Dewan Al Muktafi Billah Shah, UDM Kampus KUSZA dan telah dirasmikan oleh Timbalan Naib Canselor (TNC) Akademik & Antarabangsa UDM, Prof. Dr. Mohd Afandi Muhamad.

Prof. Madya Abdul Aziz Hussin dari Pusat Pengajian Perumahan, Bangunan dan Perancangan, Universiti Sains Malaysia (USM), Pulau Pinang telah dijemput sebagai fasilitator bengkel tersebut.

Seramai 87 orang peserta dari Kumpulan Pengurusan & Profesional dan Sokongan I hadir pada hari pertama dan seramai 105 orang peserta dari Kumpulan Sokongan II & III hadir pada hari kedua bengkel.

Bengkel yang membincangkan Akta Universiti dan kolej Universiti 1971 dan Akta Badan-Badan Berkanun (Tatatertib & Surcaj) 2000 diadakan untuk memberi pengetahuan dan kefahaman kepada peserta mengenai akta-akta yang terpakai kepada mereka sebagai kakitangan universiti.

Penekanan perbincangan juga diberikan mengenai jenis-jenis kesalahan, prosedur tindakan tatatertib dan bentuk hukuman yang diperuntukkan di bawah akta tersebut.

Selain dari perbincangan dua hala, para peserta juga dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk berbincang dan seterusnya membentangkan hasil perbincangan.

Majlis perasmian penutup telah disempurnakan oleh Dekan FUHA, Noraida Harun.

Berita KASWADI YUSOFF UKK

Gambar KASWADI YUSOFF UKK

UNIT INOVASI & MULTIMEDIA PTM

No comments:

Related Posts with Thumbnails