Saturday, May 14, 2011

Laporan Mesyuarat MPP bersama Pengusaha-Pengusaha Cafe UniSZA

Isu/ Perkara :

1. MPP membangkitkan isu harga makanan yang tidak seragam dan juga waktu operasi

2. Semua pengusaha makanan menyatakan kos bahan mentah melambung naik terutama harga ayam. Harga barangan juga tidak tetap dan berubah setiap hari.

3. MPP membangkitkan terdapat perbezaan diantara kafe dalam kampus dan luar kampus walaupun mengambil lauk yang sama

4. Pengusaha kafe memaklumkan terdapat dua jenis sistem harga yang digunakan. Pertama adalah harga tetap dan kedua adalah harga berdasarkan kuantiti dan saiz makanan. Kebanyakan pengusaha di dalam menggunakan sistem harga tetap.

5. MPP menyatakan terdapat perbezaan kepekatan dan kuantiti air yang dibeli di dalam kampus dan di Universiti Teknologi Malaysia (UTM)

6. MPP memohon agar dilanjutkan masa operasi kafeteria tetapi gagal disebabkan beberapa faktor;
Tiada pelanggan selepas pukul 12.00 tengah malam
Pelajar yang tinggal di kafeteria kebanyakannya adalah pasangan kekasih
Waktu kerja bagi pekerja hanya sehingga 12.00 tengah malam.
Kerja pembersihan mengambil waktu lama dan perlu dilakukan dengan sempurna.

7. Pengusaha kafe menyatakan pelajar suka menempah makanan pada akhir operasi dan ini menyusahkan pengusaha.

8. MPP menyatakan terdapat kafeteria yang mengenakan bayaran walaupun hanya kuah kosong sahaja.

9. MPP memohon agar kafeteria menjaga kebersihan den dibuka pada waktu cuti kerana pelajar jurusan perubatan dan sain kesihatan menjalani praktikal dan kelas pada waktu itu.

10. Pengusaha kafe menyatakan terdapat isu “MENCURI” di kalangan pelajar ketika membeli makanan tengahari terutama “PELAJAR PEREMPUAN”


Cadangan/ Tindakan :

-Pengusaha kafe menyatakan perbezaan harga disebabkan faktor pekerja, sewa kedai, kualiti bahan mentah dan sebagainya.

-Pengusaha kafe memaklumkan terdapat perbezaan bahan mentah bagi air milo iaitu serbuk milo ataupun serbuk koko. Faktor ini yang membawa kepada perbezaan kepekatan dan rasa air milo.

-Pengusaha memaklumkan bahawa terdapat pelajar yang hanya membungkus kuah dan mengakibatkan lebihan lauk. Situasi ini menyebabkan kerugian pada pihak pengusaha.

-Rapat Umum Pengusaha Kafe dan Siswa/i akan diadakan.

diambil dari facebook MPP UniSZA 10/11
pelajar unisza, sila like page ini..info2 dan update semasa hal2 bkaitan masalah dan pemberitahuan berkaitan aktiviti di unisza dapat diketahui secara langsung.. terima kasih barisan kepimpinan baru.. CEPAT, PANTAS, BERHEMAH.. kekalkan momentum ini..

No comments:

Related Posts with Thumbnails